Nise da Silveira – En av de første kvinnelige kunstterapeutene

I 1944 vender den brasilianske psykiateren Nise da Silveira (1905-1999) tilbake til arbeid på et psykiatrisk sykehus i forstadene til Rio de Janeiro. Hun nekter å bruke elektroshock og lobotomi i behandling av schizofreni, noe som var en moderne og voldelig behandlingsform i psykiatrien på den tiden.

Som motstander av behandlingsmetodene og det at hun var kvinne, gjør at hun blir isolert fra de andre legene. Hun får i oppgave å omorganisere den forlatte yrkesterapi-avdelingen på sykehuset. Der oppdager hun at psykisk syke blir behandlet verre enn dyr, utsatt for ekstrem omsorgssvikt og forakt av personalet.

Nise da Silveira benytter en ny klinisk tilnærming til pasientene ved å lytte til og observere dem. Hun insisterer på at menneskene under hennes omsorg blir referert til som klienter i stedet for pasienter. Hun oppfordrer klientene til ytringsfrihet gjennom kunst. Her oppdager hun og hennes medarbeidere klientenes talenter.

Hun åpner Casa das Palmeiras, en klinikk og et aterlier på sykehuset. Nise viser hvordan disse urolige og aggressive menn og kvinner kan behandles via kunst og andre kreative metoder.

Senere startet hun også et museum dedikert til hennes klienters kunstverk.

Denne artikkelen er dedikert en modig og klok kvinne, som gjennom sine holdninger og livsverk har bidratt til, at ikke voldelig atferd kan fremmes gjennom kunst og kreative metoder.

Nettflix viste filmen «The heart of Madness» for en tid tilbake, et dokumentar drama fra 2015 om Nises liv og virke. Nå er den desverre tatt av plakaten på den plattformen, men søk gjerne i google. Den er absolutt hvert å se.